Jumlah utama operasi pasaran saham adalah perdagangan pertukaran. Ia tidak mungkin untuk bekerja secara bebas di bursa, pendaftaran dan permit khas diperlukan untuk ini. Oleh itu, pelabur swasta bekerja di bursa melalui perantara.

Perantara pertukaran untuk orang perseorangan boleh menjadi broker atau pengurus kewangan (syarikat pengurusan).

Pengurusan Kewangan

Pengurus Kewangan dan syarikat pengurusan (Pengurus Wang)

Pengurus boleh mengambil alih semua kerja, mereka akan menentukan saham mana yang hendak dibeli, bila dan pada harga apa yang hendak dijual. Keuntungan dari kerja mereka pergi kepada pelabur yang membayar untuk pengurusan.

Komisen pengurus kewangan agak tinggi. Oleh itu, masuk akal untuk berdagang di bursa Dunia melalui pengurus apabila jumlah pelaburan adalah 100-250 ribu ringgit.

Broker Dalam Talian (Broker Dalam Talian/Diskaun)

Broker adalah peserta profesional pertukaran, dia berhak membuat transaksi dengan wang pelabur, mengenakan komisen untuk membuat transaksi, membuka dan menyelenggara akaun.

Broker membuka akaun broker khas di bursa saham untuk pelabur. Pelanggan mendepositkan wang ke akaun ini, broker mengambil dana dari akaun ini untuk membeli saham, dan hasil jualan mereka dikreditkan kepadanya.

Broker mengikut arahan pelanggan untuk membeli atau menjual saham tertentu. Broker sering menyediakan pautan kepada beberapa maklumat dan sumber pendidikan supaya pelabur belajar membuat keputusan yang lebih berkesan. Tetapi broker biasa tidak memberi nasihat pelaburan.